Основний тренд останніх років, який активно розвивається, вдосконалюється та швидко береться на озброєння як виробниками сільськогосподарської техніки, так і фермерами — це виробництво продуктів харчування з мінімальним використанням агрохімії, зокрема пестицидів. Саме тому у лінійці практично всіх компаній, які займаються виробництвом сільськогосподарської техніки, з’являються нові продукти, напрями та, навіть, окремі бренди, які включають у себе відповідне обладнання та технології.
Повна або часткова відмова від пестицидів без паралельного впровадження техніки для механічної боротьби з бур’янами, однозначно негативно вплине на рентабельність виробництва та якість сільськогосподарської продукції. Тому багато хто з виробників техніки ставить собі за мету поєднати органічне землеробство із традиційним, де використовують пестициди. А також створити технології гібридного землеробства, які даватимуть змогу отримувати безпечні продукти харчування без зниження рентабельності виробництва.
Механічна боротьба із бур’янами — рішення не нове для вітчизняних аграріїв. Через високу трудомісткість і, до недавнього часу, малу ефективність, механічна боротьба з бур’янами у посівах сільськогосподарських культур, була в аграріїв непопулярним і малопоширеним агроприйомом. Проте часи змінюються, і на заміну стареньким КРН приходять сучасні агрегати, які мають широкий набір робочих органів та можливість їхнього автоматичного ведення у міжрядді.
Взагалі слід сказати декілька слів, що таке культивація ґрунту, незалежно чи це суцільний чи міжрядний обробіток. Культивація ґрунту — це прийом обробітку ґрунту агрегатом, який забезпечує кришення, розпушування, часткове перемішування ґрунту, а також підрізання й знищення бур’янів і вирівнювання поверхні поля.Основною метою міжрядної культивації є розпушування верхніх шарів ґрунту без перевороту пласта. Результатом міжрядної культивації є руйнування кірки, завдяки чому ґрунт стає дрібнозернистим, підрізаються бур'яни, знищуються личинки комах-шкідників. Як наслідок, ґрунт починає краще утримувати вологу, забезпечується доступ повітря до коріння рослин і корисних ґрунтових мікроорганізмів. Культивація є незамінною у вирощуванні всіх овочів, коренеплодів і бульбоплодів. Також позитивно впливає на ріст, розвиток і, відповідно, врожайність таких культур, як соняшник, кукурудза, соя.
Оскільки в процесі обробітку відбувається перемішування ґрунту, культивацію можна поєднувати з внесенням необхідних мінеральних добрив, пестицидів тощо. Цей технологічний процес забезпечується наявністю на використовуваних витрати на добрива і ЗЗР. Попри те, що останніми роками цей агротехнологічний прийом був мало поширеним агрегатах відповідних пристосувань, наприклад, для внесення добрив.
На сьогодні все більше господарств використовують культиватори у вирощуванні екопродукції, де застосування різноманітної хімії зведено до мінімуму. Наразі практикують вирощування навіть зернових культур, зокрема пшениці та ячменю, із широким міжряддям (від 30 см і більше), що дає змогу також використовувати культиватори для міжрядного обробітку ґрунту для знищення бур’янів.
Оду культиваторам для міжрядного обробітку можна писати досить довго. Ми ж спробуємо відповісти, наскільки ефективне використання культиваторів для міжрядного обробітку ґрунту під час вирощування озимої пшениці.
У 2020-21 рр. на одній із ферм Великої Британії спеціалісти компанії Agrii провели масштабні дослідження впливу технології від компанії Claydon на розвиток посівів та економіку агропідприємства. Досліджувалась ефективність використання практично всіх задіяних у роботі агрегатів від Claydon у різних комбінаціях та оцінювалась їхня економічна ефективність та доцільність застосування. Один із етапів передбачав оцінку економічної доцільності використання міжрядного культиватора TerraBlade під час догляду посівів пшениці.
Представники Agrii проводили дослідження роботи культиватора TerraBlade на п’яти окремих ділянках, які відрізнялися між собою лише способом обробітку ґрунту перед висіванням. Сівбу проводили посівним комплексом Claydon у стандартній комплектації (Claydon Standard A sharе) — рихляча лапа та висівання за допомогою культиваторної лапи (двострічковий посів з обох боків від сліду рихлячої лапи). Висівання озимої пшениці проводили 20 жовтня 2020 року із нормою 3,75 млн/га (375 насінин/м2).